Новини
Візит Президента

У День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні до Музею завітав Президент України Володимир Зеленський. Генеральний директор Музею Іван Ковальчук та завідувач відділу науково-просвітницької роботи Дмитро Гайнетдінов ознайомили Главу держави з експозиціями, що присвячені боротьбі українців за свою землю.

Виставковий проєкт «Україна. Незакінчена війна...» музейними засобами висвітлює складний шлях України до здобуття незалежності, на якому вона не раз ставала ареною світових зіткнень.

Проєкт «Український Схід» про сучасну російсько-українську війну заснований та розвивається з 2014 р. На виставці представлені предмети та артефакти, які розкривають особисті історії не лише бійців, які захищають територіальну цілісність України, а й мирних жителів, що опинилися в умовах бойових дій. Зокрема, серед експонатів у інсталяції «Сіра зона» представлені речі та дитяча гойдалка із селища Золоте-4, посічені мінометним вогнем. На виставці також представлений автомобіль майора ЗСУ Героя України Андрія Кизила, який загинув унаслідок мінометного обстрілу неподалік м. Авдіївка.

Оглянувши експозицію, Президент ознайомився з новим виданням Музею «Друга світова. Родинна пам’ять», яке щойно вийшло друком. Книга містить 24 історії, які через родинні рефлексії висвітлюють основні сторінки історії України під час світового зіткнення.

Президент зробив запис у книзі почесних гостей, подякував колективу Музею за збереження української історії.

«Вражає, сильно і страшно. Дякую, що зберігаєте історію. Це наша історія. Це наші люди. Наші герої, наші перемоги і втрати. Ми переможці Другої світової війни, але з втратами 8 мільйонів людей. Вічна пам’ять», – написав Глава держави.

P.S. Сьогодні минає 40 років від дня відкриття Меморіального комплексу та Музею. Як і в усі попередні роки, у Музеї і на території Меморіалу були тисячі гостей. Така увага українців до своєї історичної пам’яті є для нас найкращим подарунком.