Новини
Кольори незламності

23 серпня до Дня Державного Прапора України відбулась інтерактивна лекція «Кольори незламності». На захід завітали курсанти Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

Майбутні офіцери переглянули презентацію «Нарис історії Державного Прапора України», яку підготував екскурсовод Ігор Бучма. Завідувачка відділу сучасної російсько-української війни Ірина Коцаб’юк ознайомила слухачів з історіями прапорів захисників України з фондозбірні Музею, що були передані нам військовими протягом 2022–2024 рр. Просочені потом і кров’ю війни, вони нагадали всім про ціну, яку платять українці за право жити на своїй землі.

Символічно, що зустріч із майбутніми захисниками відбувалась у залі, основним експонатом якого є один із найбільших прапорів України з унікальною історією. Цей стяг майорів на флагштоці заввишки 90 м на території Музею війни перші 10 днів після початку російського широкомасштабного вторгнення в Україну. Завдяки зусиллям генерального директора Юрія Савчука саме він першим поповнив колекцію Музею після 24 лютого 2022 р.

Невелике за розміром синьо-жовте знамено, що належало родині Савчуків із Львівщини, також було продемонстроване курсантам. Михайло Савчук, учасник акції «Живий ланцюг» 22 січня 1990 р., на початку 2014 р. передав родинну реліквію онукові Тарасу, коли той їхав до м. Київ для участі в Революції Гідності. Тарас Савчук у лютому 2022 р. став на захист Вітчизни і поклав життя в боях за м. Бахмут.

Пам’ятною подією цього дня для всіх присутніх стала участь у церемонії розгортання на території Музею Прапора – Символу Єдності, організатором якої виступив Ісмаїл Рамазанов, громадський активіст, кримський татарин, колишній політв’язень. Юнаки та юнки залишили підписи й побажання на синьо-жовтому полотнищі, яке поєднало Державний Прапор України та Прапор кримських татар.

Синьо-жовтий – єднає!